Laddar in
NC

Thyra – Design Linda Evensen

Vi vände oss till den norska formgivaren och interiörarkitekten Linda Evensen med målet att ta fram en möbel som hon i sin vardag tyckte saknades. Resultatet blev en sittgrupp som har en skandinavisk och tidlös design. En möbel designad för många olika offentliga miljöer, men som hon också gärna själv skulle kunna se i sitt eget vardagsrum. En bekväm och omslutande sittgrupp, med inkluderande tänk utifrån olika människor och för många olika miljöer.

Men viktigt för att serien ska passa in i flera olika miljöer är att den även rymmer ett antal viktiga funktioner. Spelet med olika material och texturer för att skapa taktilitet har varit viktigt. Att sittgruppen upplevs som generös, just för att så många olika människor ska kunna sitta bekvämt och lätt kunna ta sig i och ur. Naturligtvis har det varit viktigt att från början få in de lite mer hårda värden såsom avtagbart tyg, smutsglipa och eftertänkta mått såsom tex sitthöjd.

Utgångspunkten var en trästomme, trä för att fokus för NC ligger i just trä. Men även för att knyta an till hemkänsla med det varma och levande träet. Linda såg runda stavar som bas, runda och mjuka former som ökar på hemkänslan.

Det var naturligt att erbjuda möbelserien i två olika träslag – Björk och ek. Detta för att kunna erbjuda flexibilitet och valmöjligheter och på så sätt göra möbeln bred i sina användningsområden.

Linda såg en klädd sittgrupp framför sig, men det var viktigt att träet och själva konstruktionen hela tiden vara synligt och kunde redovisas. Att möbeln skulle erbjuda hög materialkänsla var en viktig utgångspunkt. Mycket vikt lades vid mötet och samspelet mellan trä och textil för att skapa taktila detaljer. Arbetade och eftertänkta detaljer såsom avslut, möten, knappar, etc har hela tiden varit i fokus.

För att inget material skulle kännas dominant så ville Linda få fram känslan av att textilen är ”lagd i” eller ”svept runt” den runda trästommen. Träkonstruktionen ska hela tiden vara synligt och redovisad, en transparent och ärlig möbel.

Centralt är mötet mellan trä och textil i möbelns alla delar. Viktigt är att konstruktionen och hantverket görs synligt och är framträdande. Ett exempel är den rundade armledaren som fortsätter runt möbeln och ger omslutande känsla.

Sättet att arbeta med materialmöten och taktilitet i ”lager på lager” har skapat detaljer som synliggör hantverket och även blir naturliga funktioner såsom greppvänliga handtag runt hela möbeln.

Fokus på detaljer var hela tiden viktigt för Linda. Den rundade ”duffel-knappen” bidrar till igenkänning och är ett exempel på harmoni och form i material. Men knappen visar ju också en tydlig funktion eller ”instruktion” att den avtagbara klädseln kan tas på och av. Istället för att dölja funktionen så ville Linda tydliggöra och exponera den, ett exempel på funktion och form i samspel.

Flexibilitet har också hela tiden varit centralt just för att möbeln ska fungera i vitt skilda miljöer och för att erbjuda valmöjlighet för kunden. Möjlighet till täckt eller öppen sida är ett exempel. Väljer man täckt sida så är sidan mjukt vadderad, just för att bidra till känslan av trygghet och så att man känner sig omsluten.

Naturligtvis har funktioner såsom avtagbar klädsel, rätt sitthöjd och smutsglipa mellan sits och rygg hela tiden varit ett grundkrav genom processen. För bästa hygien lätt kunna ta av klädseln vid tvätt, byta ut vid slitage samt dess glipa mellan sits och rygg för att undvika att smuts och smulor fastnar. Det finns även ett generöst utrymme under möbeln så det är lätt att komma åt att städa.

Nyhet 2021 THYRA – Design Linda Evensen Läs mer