Laddar in
NC

Cirkularitet

Vi på NC tror på att möbler ska tillverkas för att hålla och användas i generationer. Grunden ligger i god kvalitet, konstruktion och materialval. Målsättning är att en produkt skall kunna omformas, rekonditioneras och återanvändas för att förlänga dess livslängd. Vilka egenskaper skapar förutsättningar för att möbeln ska ha ett så långt liv som möjligt?

Vi har identifierat några egenskaper som underlättar återanvändning av möbeln. Dessa har vi valt att kalla för möbelns återbrukskriterier.

Återbrukskriterier som underlättar

För att göra det enkelt för våra kunder har vi identifierat återbrukskriterier som vi anser särskilt viktiga för att möjliggöra och underlätta återbruk av våra produkter. Genom att välja möbler som uppfyller ett eller flera kriterier gör du en god affär både idag och i framtiden. Under respektive produkt finns information om produkternas återbrukskriterier.

Avtagbar klädsel

Många klädda möbler, särskilt helklädda stolar, har i dagsläget limmad klädsel. Detta gör att tyget ligger slätt mot stoppningen men det gör det tyvärr omöjligt att byta ut klädseln utan att förstöra den underliggande stoppningen.

På NC tror vi på att kunden själv ska kunna ta av, tvätta och på sikt även kunna byta ut möbelns klädsel. För att möjliggöra detta arbetar vi för att alla våra klädda möbler ska ha dragkedja eller kardborreband som underlättar tvätt och byte av klädsel. I dagsläget har vi även produkter med spikad klädsel. För byte av klädsel på dessa möbler krävs mer handpåläggning men stoppningsmaterialet under bevaras intakt.

Kriteriet Avtagbar klädsel innebär att produkten enkelt kan kläs om tack vare dragkedjor eller kardborreband.

Utbytbar stoppning

Det är inte bara klädseln på en möbel som kan behöva bytas ut. Ibland krävs även ny stoppning. Beroende på möbelns utformning kan stoppningen vara limmad eller ligga löst under klädseln. En stor del av vårt sortiment har löst liggande stoppning men vi har fortfarande en stor utmaning i att helt komma bort från stoppning limmad mot trä.

Kriterier Utbytbar stoppning innebär att rygg- och/eller sittdynan enkelt kan bytas ut utan specialverktyg.

Massivt trä

Trä är ett tacksamt material när det gäller återbruk. Vem har inte sett eller ärvt en gammal trämöbel från en släkting? För att på ett bra sätt kunna ta vara på en trämöbel och för att kunna slipa och lacka om den krävs att detaljerna är i massivt trä.

Kriteriet Massivt trä innebär att produkten enkelt kan slipas och lackas om tack vare massiva trädetaljer.

Cirkulära projekt hos NC Nordic Care

Var miljösmart och låt oss renovera era NC-möbler!

Har ni möbler som behöver renoveras så tveka inte att kontakta oss med er förfrågan! info@ncnordiccare.se

Se våra renoverade möbler här

Diskussion om cirkularitet

Vi träffade Lars Tööj på Rise