Laddar in
NC

Hållbara val för kunden! – Att välja rätt tyg…

Hos oss på NC Nordic Care är det kunden själv som väljer tyg till sina möbler. Detta är fantastiskt bra med tanke på att kunden kan välja ett tyg anpassat för sitt specifika användningsområde och i den färg och textur som önskas. Detta hoppas vi på NC bidrar till att möblerna håller sig fina och används längre. Vi erbjuder en mängd olika tyger med olika egenskaper så som tvättbart, avtorkningsbart och slitstarkt. Allt för att kunden ska kunna välja något som passar dennes specifika verksamhet!

Men när det kommer till tyger så bör valet inte sluta vid utseende och egenskaper. Textilindustrin är tyvärr extremt kemikalieintensiv med potentiellt mycket stor miljöpåverkan. Skrämmande bilder har även kommit från textilfabriker vad det gäller sociala förhållanden. Stora brister i arbetsmiljö har påvisats och många arbetare saknar sjysta arbetsvillkor. Detta gör det desto viktigare att göra ytterligare ett val när du köper en klädd möbel.

Malin Hansson som är Marknadsansvarig och tygansvarig på NC gör dessa val dagligen och har stenkoll på tygsortimentet.

Malin, vad ska man som kund tänka på när man väljer tyger till sina möbler?
Det finns många frågor som man bör ställa sig t.ex. Vilken miljö ska möbeln vara i? Finns det speciella krav på hygien? Kommer det bli hårt slitage? Vad har tyget för miljömärkningar? Hur harmoniserar det till övriga möbler i miljön? Dessa frågor är väl en bra början.

Vilka utmaningar ser du att det finns när det kommer till val av tyg?
När jag väljer tyger till våra utställningar och mässor så är min utmaning att få betraktaren att känna den känslan i möbeln som jag vill förmedla. Det är roligt att samma möbel kan få så helt olika uttryck beroende på vilket tyg den blir klädd i. Jag försöker även tänka på att välja tyger som har låg klimatpåverkan. Det finns även tyger som är gjorda av återanvända material som känns bra för framtiden.

Hur tror du att framtiden ser ut när det kommer till utbud av tyger? Ser du några trender? Har du några egna förhoppningar?
Jag tror och hoppas att hållbarhet och naturliga material kommer prioriteras högre än syntetiska material. Trenden är helt klart mer naturliga färgämnen och mindre kemikalier och att komma på vävtekniker som gör att strukturen känns ny. Vävtekniker kan även redan nu bidra till egenskaper som att stöta bort vätska och att få tyget flamsäkert, här kommer säkert mer att hända framöver. Jag hoppas även att vården kan få använda ull som faktiskt har egenskapen att rengöra sig självt istället för plast. Det är ju såklart problem med resistenta bakterier och att man ska kunna desinficera möbler o.s.v. men min förhoppning är ändå att man ska kunna sitta i en möbel som avger en skön värmande känsla vilket inte syntet bidrar till. Kanske finns det tyg i framtiden som bryter ner smuts och alla bakterier, det vore ju fantastiskt!

Tack Malin för denna positiva framtidsvision! Vi kan inte annat än att hålla tummarna och fortsätta att arbeta för att tygindustrin ska bli ännu bättre och hållbarare. För oss på NC är det viktigt att kunna erbjuda tyger som vi vet vad de innehåller och som bidrar till en hållbarare industri. Därför erbjuder vi tyger som uppfyller kraven i hållbarhetsmärkningen Möbelfakta vilket innebär kravställning inom miljö, kvalitet och socialt ansvar. Vi har även tyger märkta med EU-ecolabel och Öko-tex. Dessa tre märkningar är ett bra bevis på att tyget har kontrollerats på ett eller annat sätt och kan göra valet lite lättare. Vill ni veta mer om vad de olika märkningarna innebär? Följ länkarna eller kontakta mig så berättar jag mer!

Lisa Hansson,
Miljö- och kvalitetssamordnare
lisa.h@ncnordiccare.se