Laddar in
NC

FSC® för klimatet

En personlig reflektion av Miljö- och Kvalitetssamordnare Tomas Reibring.

Skogsavverkningen i världen står för 11 % av världens globala koldioxidutsläpp. Flyget står för motsvarande 3 %. Vilket hör du mest om i media?

Att det pågår en global uppvärmning orsakad av människan kan knappast ha undgått någon. Redan idag ser vi hur naturkatastroferna ökar runt om i världen, och forskarna bedömer att i framtiden kommer det att finnas fler flyktingar till följd av naturkatastrofer än till följd av krig och konflikter.

Det är sällan man hör att världens skogsavverkning påverkar klimatet, medierna och den politiska debatten domineras av att begränsa de fossila bränslena. Men med 11 % av koldioxidutsläppen är det viktigt att inte glömma bort skogsavverkningen. Världen behöver träråvara, och jämfört med många andra material är det både förnybart och hållbart. Men det är viktigt att skogsavverkningen sker på ett ansvarsfullt sätt.

Den starkaste miljömärkningen för skogsbruk är idag Forest Stewardship Council® (FSC®). När NC för några år sedan satte målsättningen att bli branschens hållbaraste företag var en FSC-certifiering en viktig pusselbit. Vi blev certifierade i januari 2014, i och med detta kan vi garantera spårbarheten och får sälja FSC-märkta möbler.

Det är med glädje jag har sett hur en allt större del av vårt sortiment blir FSC-märkt. Första kvartalet 2014 var 9 % av vår försäljning FSC-märkt, vilket har ökat till 66 % tredje kvartalet 2015. För att öka transparensen kommer vi från och med nu att publicera våra FSC-försäljningssiffror på vår hemsida.

Men kommer vår FSC-certifiering verkligen att bidra till färre naturkatastrofer och färre klimatflyktingar? Det är såklart droppe i havet, men att välja träråvara med lägre miljöbelastning ger positiv effekt. Vi vill föregå med gott exempel och att fler följer efter. Ensamma har vårt val begränsad effekt för klimatet, men tillsammans med andra kan vi göra underverk. Vår målsättning är att driva hela branschen i en positiv riktning.

Allt gott!

Tomas Reibring
Miljö- och Kvalitetssamordnare på NC

PS. Har du lyssnat på miljöprofessor Johan Rockströms sommarprat som sändes i somras? Visste du t ex att det skulle kosta endast 0,66 % av världens BNP att lösa klimatfrågan, och att det blir betydligt dyrare, minst 4-5 %, att inte göra det? Till och med Saudiarabien pratar om att solenergi är framtiden och om slutet för oljeeran. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/571827?programid=2071

Lär dig mer om FSC

Se alla våra FSC-märkta möbler